Problem z obrotami gdy silnik siÄ™ rozgrzeje

Wszystko co dotyczy Micry K10

Problem z obrotami gdy silnik siÄ™ rozgrzeje

Postprzez robson-stormy » 08 Lut 2012, 08:19

Witam. Dziś nadszedł ten czas... Wsiadam rano do auta wszystko gra, odpala za pierwszym razem chociaż jest zimno, wszystko działa. Chodził na ssaniu potem już nie ale nadal trzymał obroty, miał włączone światła i ogrzewanie plus radio. Gdy przejechałem tak około 10 km, oczywiście silnik super się rozgrzał, wjechałem na drogę z "kostki" (ogólnie była trochę nierówna więc trzęsło) w pewnym momencie silnik dostał zadyszki i gdy się zatrzymałem drastycznie spadły obroty. Do takiego stopnia że przygasały światła. Ruszyłem przejechałem kawałek sprawdziłem czy wszystko ok ale podczas próby zatrzymania silnik zgasł(nadal zapalone światła). Następnie znów się zatrzymałem i silnik zgasł(włączone światła). Odpaliłem go, chodził na za niskich obrotach przy włączonych światłach. Zgasiłem światła obroty troszeczkę wzrosły ale nie do stopnia kiedy wszystko było ok. Potem przejechałem jeszcze kilkanaście kilometrów cały czas z niedowierzaniem sprawdzając czy gaśnie przy próbie zatrzymania. Przestała działać mi również lampka ta nad głową. Przeczytałem wszystkie posty związane z obrotami. Do tej pory zrobiłem: sprawdziłem wszystkie bezpieczniki(jest ok), komputer( jest ok), napięcia (jest ok), filtry od oleju wymieniany niedawno, od powietrza ok nie ma jakiś olejów, przy zapalaniu nie czuć nawet benzyną więc się nie zalewa, stan paliwa w szybce na połowie (tak było też wcześniej), nie ma jakiś pisków o których też czytałem alternator niedawno był regenerowany, wszystkie płyny są wszystko jest. O dziwno gdy go zapaliłem(wcześniej zdążył chwile ostygnąć ale temp trzymał nadal) było wszystko ok. Przejechałem się kawałek i w pewnym momencie było czuć jak silnik osłabł. Jak doda się mu gazu to ciągnie normalnie. Przy próbie zatrzymania zgasł od razu go odpaliłem i przez chwile było wszystko ok i potem znów te nieszczęsne obroty.... Macie jakieś pomysły co to może być? Jeszcze powiem że gdy silnik postoi chwile nawet nie minutę jakieś 30 sekund odpala normalnie i chodzi dobrze. Jak ruszam po chwili jest kicha. Co jest grane? Proszę o dopowiedz z góry dzięki ;].
Zasady:
1. Nie myÅ›l! A jeżeli już pomyÅ›laÅ‚eÅ›, to…
2. Nie mów! Ale jeżeli już powiedziaÅ‚eÅ›, to…
3. Nie pisz! Jeżeli już napisaÅ‚eÅ›, to…
4. Nie podpisuj! A jak podpisałeś, no to się k.... potem nie dziw.
robson-stormy
Nowicjusz

Miejscowosc: Brodnica/Toruń

Re: Problem z obrotami gdy silnik siÄ™ rozgrzeje

Postprzez borciuch1964 » 08 Lut 2012, 10:46

i to od momentu jak lampka zdechla? moze sie cos przytkalo? czy filtr paliwa byl wymieniany?
Image->Image
PRIMERA>Image
Awatar uzytkownika
borciuch1964
Fanatyk

Miejscowosc: CichyMOD- Chełmek
Samochód: Micra k10 - Obecnie PRIMERA

Postprzez robson-stormy » 08 Lut 2012, 12:11

wcześniej się też nie paliła i było wszystko ok, tak był wymieniany razem z filtrem powietrza i oleju. Właśnie zaraz idę do auta coś pokombinować.
Zasady:
robson-stormy
Nowicjusz

Postprzez robson-stormy » 08 Lut 2012, 12:21

i myślę że jeżeli była by to wina filterka to po pierwsze od razu by się to obiawiało a nie że raz jest ok(nawet na rozgrzanym silniku) a raz że coś kiełbasi. No i stan paliwka... W razie czego to wymienie ten filt... pomyślałem też o paliwie że to może coś być przez nie ale lane na BP (95). Jak na nic nie wpadnę kupie z 10l 98 na shelu i doleje, zobacze co wtedy będzie się działo. Dajcie jakiej pomysły to będę wszystko sprawdzał. Micre mam już 3 lata i nigdy się w niej nic nie działo... Wszystko wymieniane na czas....
Zasady:
robson-stormy
Nowicjusz

Postprzez borciuch1964 » 08 Lut 2012, 12:30

do sprawdzenia masz swiece , kable i kopulke z palcem. Tego nie ruszales zapewne a gromadzi sie tam sporo syfu i zaplony uciekaja. Sprawdz jak zacznie swirowac czy chodzi na wszystkie gary, sprawdza sie to wyciagajac pojedyczko kable ze swiec, jak po wyjeciu jakiegos nic sie nie zmieni to oznacza ze gar nie pali. Winny wtedy moze byc palec, kopulka , kable lub swiece. Ja na twoim miejscu bym rozebral kopulke, dokladnie bym oczyscil styki a potem wykrecil bym swiece i je dokladnie oczyscil. Przed zakreceniem polecam je opalic na kuchence gazowej i najlepiej pozamieniac je miejscami, 1 <> 4 , 2<>3
Image->Image
PRIMERA>Image
Awatar uzytkownika
borciuch1964
Fanatyk

Postprzez robson-stormy » 08 Lut 2012, 12:34

Masz racje tego nie sprawdzałem. Problem jest też w tym że nie będę miał kluczy do tego.... Kable nie były przez te 3 lata zmieniane bo były nowe więc miejmy nadzieję, że to to. Może jakiś dobry mechanik w mojej okolicy (tj Toruń)?
Zasady:
robson-stormy
Nowicjusz

Postprzez borciuch1964 » 08 Lut 2012, 12:44

nie masz krzyzaka lub nieduzego plaskiego srubokreta? nie wierze ;)
Image->Image
PRIMERA>Image
Awatar uzytkownika
borciuch1964
Fanatyk

Postprzez robson-stormy » 08 Lut 2012, 14:08

Coś tam miałem ;P. Świece, kable i kopułka ok. Nie wiem co jest z tym autem. Wcześniej jak pisałem chodził normalnie do momentu rozgrzania silnika. Teraz nawet na zimnym nie trzyma obrotów. Nie wiem co jest... Zapalone światła czy nie dalej to samo. Obroty spadają i gaśnie. Tak to cięgnie normalnie. Nie słychać i nie czuć żeby ciągną np na 3 gary... Nie mam już siły. Chyba podciągnę linkę od gazu i jakoś przejeżdżę do 14-stego.... Mechanik weźmie samochód dopiero w piątek...
Zasady:
robson-stormy
Nowicjusz

Postprzez robson-stormy » 08 Lut 2012, 15:55

Jutro rano jadę do mechanika. Napiszę co było o ile będzie sam wiedział ;P
Zasady:
robson-stormy
Nowicjusz

Postprzez szejker » 08 Lut 2012, 20:59

U mnie jak padła uszczelka na gaźniku, to zapewne paliwo nie dochodziło tam gdzie powinno lub zalewało pozostałe dysze paliwem i gasnął. Jazda na maksymalnych obrotach pomogła wjechać na parking bez pchania. 20 minut później jak sobie odpoczął, naprawiło się to. Zrobiłem 30km i znów to samo. Może być bardzo wiele przyczyn i nic nie poradzisz oprócz sprawdzania wszystkich części a najlepiej podmiany części: świece zapłonowe, kable, kopułka, pompka paliwa, gaźnik, rureczki podciśnień... Tylko znajdź tu człowieku części do micry k10... :( Może wpierw sprawdź rureczki od podciśnień, czy gdzieś nie syczy. Mi wariowały obroty, gdy przełączyłem na wlocie powietrza do gaźnika taką rączkę na WINTER, wtedy dostał mniej powietrza, gaziorek się chyba zagrzał i z jednego podciśnienia idącego do dekla gdzie znajduje się filtr powietrza mocno syczało powietrze i wtedy obroty wariowały pomiędzy 700-1200
szejker
Bywalec

Samochód: Micra K10

Nastepna

Wróc do Micra K10

Kto jest na forum

Uzytkownicy przegladajacy to forum: Brak zarejestrowanych uzytkowników